Schooltoneel

Sint-Barbara heeft een lange traditie van schooltoneel, zowel door leraars als door leerlingen. 

Leerlingentoneel

Het leerlingentoneel zoals we het nu kennen op het Sint-Barbaracollege werd in 1994 heropgestart door Dirk Vekeman die toen de traditie van Jean-Marie Onderbeke overnam. Toen haalden we de nodige meisjes nog bij de Nieuwen Bosch -- nu hebben we natuurlijk al een hele tijd zelf vrouwelijk talent in huis.

Afwisselend regisseren Dirk Vermassen, Dirk Vekeman en Katrien De Paepe, de acteurs zijn leerlingen uit het zesde jaar. Ze worden "gerecruteerd" in de loop van september en oktober. Iedereen die wil meedoen, kan in principe ook meedoen; in de praktijk komt het er op neer dat het een groep van acht tot vijftien leerlingen is.

Belgian Chocolate

Tegen eind oktober ligt ongeveer vast welk stuk er zal gedaan worden. Het repertoire, dat aanvankelijk de grote klassiekers uit de wereldliteratuur omvatte, is in de loop van de jaren meer en meer geëvolueerd naar eigen bewerkingen en zelfgeschreven stukken. "Verteltheater", noemt regisseur Dirk Vekeman het: vaak intieme verhalen die dicht bij de leefwereld van leerlingen staan, waardoor hij ook veel meer uit zijn acteurs kan krijgen. 

Het einddoel is een uitstekende voorstelling, maar de weg daar naartoe is minstens even interessant en leuk als het doel. Hard werk ook: reken op een dertigtal repetities, 's avonds en soms ook wel in het weekend. 

Lerarentoneel

LerarentoneelLeerlingentoneel is er elk jaar, lerarentoneel is wat meer ad hoc.

Als regisseur Dirk Vermassen een stuk in zijn hoofd heeft, ronselt hij (onder zachte dwang) collega's.

De afgelopen jaren brachten leraars stukken van Ionesco en van Ibsen.