Zesdes naar Cap Gris Nez

Cap Blanc-Nez

Op dinsdag 18 april vertrokken alle leerlingen van het zesde op geologische excursie naar Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez. De busrit van de Bijlokekaai tot de prachtige witte krijtrotsen nabij Calais, was niet enkel gezellig maar ook leerrijk. Meteen na de paasvakantie werden de leerlingen overspoeld door terminologie. Gelukkig schakelde de leerkracht uiteindelijk over op een sight-seeing-tour. Zo zagen ze de Eurostar-tunnels die op impressionante wijze onder het Kanaal zijn aangelegd.

Eenmaal de bus halthield, strekten de jongvolwassenen de benen en lieten zich verwonderen door het adembenemend zicht op de witte kliffen van Dover. Op een afstand van minder dan dertig kilometer leken de twee kusten wel mekaars spiegelbeeld. Opnieuw werd er uitleg gegeven over de orogeneses, over erosie en over gelaagdheid. Dit alles verstaanbaar vanwege de reeds opgedane kennis in de lessen aardrijkskunde.

Kort tegen de middag stond een grote wandeling op de planning. De leergierigen kwamen op hun pad vele bunkers en bomkraters tegen, aangezien er geen onbelangrijk front tijdens de Tweede Wereldoorlog was gevestigd. De historische dimensie werd toegevoegd aan de uitstap; bijzonder vakoverschrijdend dus.

In de duinen nuttigden de zesde hun lunch in warm gezelschap van de zon. Daarna zochten enkel een-dags-geologen op het strand naar ammonieten; gidsfossielen die er letterlijk voor het rapen liggen. Tijdens de tweede wandeling in de namiddag kwamen een paar zeehondjes hun bezoekers bovenop de klif begroeten. Tenslotte werd er in Wissan voor de laatste keer haltgehouden. Zo konden de leerlingen het surfersstadje kort verkennen.

Terug op de bus naar huis, werden de excursiebladen ingevuld. Rond zeven uur ’s avonds kwamen de reto-ricaleerlingen aan in hun Gent. Moe maar voldaan dropen ze af.