Vijf jaar vijfdesjaarsuitwisseling Gent-Barcelona

Hoe het begon: met een algemene vergadering waarbij de directeur een overzicht gaf van alle jezuïetencolleges in Europa; een idee, veel 'goesting', een mail met een schets, een plan en de keuze voor een 'warm' land. 30 jezuïetencolleges in Spanje, mmm, het kon en mocht niet mislukken… Barcelona reageerde en na 10 maanden volgde de eerste uitwisseling. Spanning troef. Leerlingen werden uitgedaagd om 5 dagen een programma in het Engels te verzorgen. En dan, het bezoek aan Barcelona, de stad van Gaudi, de Olympische Spelen en ja, natuurlijk FC Barcelona.

Het college Sant Ignasi, gelegen tegen een helling, kijkt uit over de skyline van Barcelona. Beeld je in : een Harry-Potterkasteel maar dan op zijn Spaans, rode baksteen, met een brede oprijlaan en prominente palmbomen, de ingang met majestueuze trap, gangen omzoomd door koele patio's met klaterende fonteinen en mals groen, talloze sportvelden en natuurlijk het zwembad (met sauna, fitness en squashterreinen).

Sant Ignasi, Barcelona

3000 leerlingen vinden er hun weg, van kleuter tot lagere school (1100 leerlingen), van secundaire school tot 'Batxilerrat' (= 5de en 6de middelbaar = 300 leerlingen) tot zelfs hogere school (toerisme en keuken).

Dit jaar vond het uitwisselingsproject met Spanje ook uitbreiding : ter gelegenheid van 175 jaar Sint-Barbara werden tweedejaars van beide scholen op sportief vlak samengebracht en volgend jaar neemt Spanje ook deel aan het JEEP-project (zesdejaars die het Europees Parlement simuleren), dat onze school heeft ingeleid.

De uitwisseling anno 2008-2009 werd dit jaar opengesteld voor alle vijfdes. 13 leerlingen uit verschillende klassen gingen mee. Het programma telde heel wat educatieve en culturele uitstappen : bezoek aan de Sagrada Familia (de kathedraal in aanbouw, het meesterwerk van Gaudi), de meest markante huizen van Gaudi, het Barrio Gotico (middeleeuws Barcelona), het Picasso-museum voorafgegaan door een Picassowandeling, Tarragona (de eerste en grootste Romeinse stad in Hispania), het museum van Pau of Pablo Casals enz.

Sant Ignasi, Barcelona

Daarnaast en misschien wel het belangrijkste was en is het contact met de mensen aldaar. Heel wat vriendschappen ontstaan tussen leerlingen onderling, of ze nu Spaans of Belgisch zijn. Ook de begeleidende leerkrachten sluiten de Catalaanse collega's in hun hart. Het is hartverwarmend te ervaren hoe gelijkaardig en Europees onze zuiderburen wel zijn.

Wat volgt, zijn een aantal weetjes over Barcelona voor Barcelona-lovers: wist je...

 • dat Gaudi het altaar van de Sagrada Familia noordwaarts heeft gericht. Dit in tegenstelling tot alle andere kerken in de wereld waar het altaar in het oosten staat. (symbolisch : opkomen van zon - gericht naar Jeruzalem). Reden : in de Sagrada Familia is de zij-ingang naar het oosten gericht en verblijdt ze op die manier en in alle pracht en praal de geboorte van Christus.
 • dat de kathedraal in 2026 voltooid zou worden. Zou, want op dit ogenblik is een controverse aan de gang. Op minder dan 1m van het immense complex zou een ondergrondse snelheidstrein/metro gebouwd worden. Men twijfelt of de kathedraal daartegen bestand is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
 • dat Pablo of Pau (= Catalaans) Casals een wereldberoemde Catalaanse cellist is die Bach op onnavolgbare wijze gespeeld heeft en o.a. het volkslied van de VN heeft gecomponeerd.
 • dat, als je drinkt van de fontein aan het begin van de Ramblas, je dan zeker terugkeert naar Barcelona.
 • dat op 23 april men in Barcelona San Jordi (Sint-Joris) , patroonheilige van Barcelona, viert. Men beweert dat toen Sint-Joris de draak versloeg, het bloed in rozen veranderde. Meisjes krijgen daarom een roos ; jongens dan weer een boek. 23 april is nl. de dag dat zowel Cervantes en Shakespeare gestorven zijn, vandaar dit mooie poëtische gebruik.
 • dat Eulalie ("die mooi spreekt") ook een patroonheilige van Barcelona is en opvallend veel gelijkenissen vertoont met onze Sint-Barbara. Jonge vrouw die voor haar geloof sterft…
 • dat achter de kathedraal van Barcelona een steegje ligt: Caller del Paradis (what's in a name ?), waar je in een huis het oorspronkelijke hoogste punt van de Romeine nederzetting 'Barcino' kunt bewonderen. Er staan nog 4 originele massieve zuilen die herinneren aan een Romeinse tempel, om heel klein en nederig van te worden…
 • dat Catalanen heel trots en nationalistisch kunnen zijn. Tijdens een gesprek met een Catalaanse stadsgids vertelde ik dat ook Vlaanderen in de 16de eeuw Spanjaarden op bezoek hadden gekregen, waarop ze onmiddellijk repliceerde : 'Well, the only difference between you and me, is that you got rid of the Spaniards and we didn't.' Als statement kan dit tellen…
 • dat Picasso's 'Demoiselles d'Avignon' niet refereren aan de Franse stad Avignon, maar aan de gelijknamige straat in Barcelona, waar hoertjes model stonden.
 • dat Carlos Ruiz Zafon, de schrijver van 'De schaduw van de wind', oud-leerling is van onze gastschool te Barcelona (die overigens in bedekte termen model staat in het boek); dat 'De kathedraal van de zee' (la Catedral del Mar), een andere Spaanse bestseller, geschreven door Ildefonso Falcones, de mooiste kerk van Barcelona ten tonele voert. ('Santa Maria del Mar')
 • dat in Catalonië de scholen in het Catalaans onderwijzen. Leerlingen in het Batxillerat krijgen daarnaast nog 2 uren Spaans en 2 uren Engels of Frans.
 • dat de musea in 'Catalunya' heel mooi, interactief en multimediaal zijn uitgebouwd, met aangepast didactisch materiaal, ja zelfs voor 16-18 jarigen. Waar vind je dit in België ?
 • dat leerlingen uit 5 en 6 rond half elf de school verlaten om te gaan 'ontbijten'. In een cafetaria, 100 meter van de school verwijderd, drinken ze een espresso en eten ze een sandwich om even later, om 11 u, opnieuw in de les op te duiken. Wie te laat komt, komt niet meer binnen in de klas, tenzij de leerkracht dit toelaat, want de deuren gaan alleen van binnen naar buiten open en niet omgekeerd!
 • dat Barcelona het mekka is voor cultuur-, strand-, sport-, shopping- en gastronomieliefhebbers. Je vindt er gewoonweg alles, overgoten met een scheut Spaanse zon en humorvolle, warme mensen … What more is there to life?
 •