Vierduizend kilo afval: dat kan beter

Van 17 tot en met 25 november 2012 loopt de Europese Week van de Afvalvermindering. Ecologica trok op onderzoek op onze school, en als we heel eerlijk zijn: het kan allemaal wel wat beter!

Bijna vijf kilo per persoon per jaar, bijna 25 kilo per dag: leerlingen en leerkrachten van het Sint-Barbaracollege produceren zo'n 4300 kilo afval per jaar. Of tenminste, dat is het getal waar Ecologica op uitkomt als we het een heel jaar zouden doen zoals we het op maandag 19 november 2012 deden:

  leerlingen leerkrachten
PMD 2,3 -
Papier 3,1 1,6
Restafval 5,4 2,2
Slecht gesorteerd afval (door elkaar) 5,2 1,6
Voedsel 2,1 0,3
Plastiekzakken 1 -
Totaal 19,1 5,7

Vrijdag 16 november na de laatste les trok een groep leraars en leerlingen de hele school rond, en maakten ze alle vuilbakken leeg: op de speelplaats, in de lerarenzaal, alle klaslokalen -- tot in de toiletten. 

"...en voor zó veel geld aan metaal zit hier dus nog in" Vuilbak Verkeerd gesorteerd, awoert!

Zo waren maandagochtend alle vuilbakken van de hele school maagdelijk leeg, en kon Ecologica 's avonds alle vuilbakken opnieuw leegmaken en het afval van één dag Sint-Barbaracollege onderzoeken. De inhoud van alle vuilbakken werd opnieuw verzameld, gecatalogeerd en gewogen, en dat gaf op de verrassende resultaten die je hierboven leest. 

Om het allemaal aanschouwelijk te maken, werd de oogst uitgestald op de speelplaats:

DSC01126DSC01104DSC01116

Wat vooral de ogen uitsteekt is de grote stapel verkeerd gesorteerd afval, en de vele kilo's weggegooid eten -- als je het in een grafiekje giet, zie je dat er nog veel werk aan de winkel is, zowel voor afvalvermindering als voor afvalsorteren. En leerkrachten doen het niet beter dan leerlingen, foei!

Resultaten afvalophaling

Op een groot whiteboard konden leerlingen alvast suggesties schrijven en in de lessen aardrijkskunde werden de belangrijkste zaken nog eens op een rijtje gezet.

Enkele suggesties van leerlingen:

  • Deponeer oude gsm's en batterijen in de voorziene ton aan de chemieklas
  • Lege inktpatronen kunnen steeds naar de PC-klas gebracht worden
  • Gebruik eco-vuilzakjes in de vuilnisbakken
  • Gebruik een brooddoos in plaats van alluminiumfolie

 

DSC01129

In het tweede semester plant de werkgroep ECOLOGICA een tweede telling waarbij we hopelijk een stap vooruit hebben gezet.

Lees zeker ook de milieutips van onze leerkracht chemie, dhr. Story!

Meer informatie over de Europese Week van de Afvalvermindering vind je op www.ewwr.eu