Oratorium Juanelo in Delft en Gent

Affiche JuaneloIn het weekend van 24 en 25 april 2010 werd het oratorium Juanelo van Dirk Brossé uitgevoerd, de eerste keer zaterdag in Delft, de tweede keer zondag in Gent.

De voorbije jaren zocht en vond ons schoolkoor en -orkest voor grote projecten een stevige partner in onze collega's van het Stanislascollege van Delft. Op die manier kwamen al een aantal grote werken aan bod: het Te Deum van Bizet, Dido and Aeneas van Purcell, Cantata Ecologica van Hoogenberk, gekoppeld aan het Te Deum van Charpentier, en The Mass for Peace van Karl Jenkins.

Voor ons vijfde samenwerkingsproject kwamen we bij een oratorium terecht dat sterke bindingen heeft met onze stad: Juanelo van Dirk Brossé. Het werk is geschreven voor groot koor en orkest, met een rijke bezetting, ook aan blazers en slagwerk. Ook 4 solistenrollen zijn voorzien: de centrale personages van de Keizer en zijn vriend Juanelo worden door respectievelijk een contratenor en een tenor vertolkt. Daarnaast figureren ook een sopraan en een bas, onze oud-leerling Charles Dekeyser. Charles studeerde aan het Lemmensinstituut en het (Franstalig) Conservatoire Royal de Bruxelles en vervolmaakt zich dit jaar aan de Operastudio Gent. Volgend jaar is hij in Straatsburg aan de slag.

Concerten Gent en Delft

Doorheen de 16 delen van het werk ontmoeten we de oude keizer die met zijn eigen leven wordt geconfronteerd. We maken kennis met zijn steun en toeverlaat in zijn laatste dagen, de uitvinder en humanist Juanelo, die voor zijn heer een fantastisch astronomisch horloge heeft ontworpen. Dit tweetal wordt aangevuld met de in een klooster als waanzinnige opgeborgen Joanna van Castilië, moeder van de keizer, en de aanklager die het door eigenbelang en politiek opportunisme getekende leven van Karel aan de kaak stelt. Het koor en orkest begeleiden in een heel gevarieerde en vaak wervelende partituur de keizer naar zijn sterfbed.

Concerten Gent en Delft

Zoals steeds slaagt Brossé ook hier erin een rijk klankenpalet uit te schrijven waarin hij de verworvenheden van de hedendaagse klassieke muziek verweeft met warme, welluidende melodieën. Zijn librettist Elie Saegeman zorgde voor een beklijvende tekst waarin Habsburgse leuzen naast de Latijnse dodenmis worden gekleefd en het geheel verrijkt wordt met poëtische evocaties van de gevoelens van de personages. Inventieve ritmes en een muzikale metriek die de tekst maximaal ondersteunt, creëren een klankuniversum dat de luisteraar heel natuurlijk en logisch toeschijnt, maar waar de uitvoerders een serieuze technische kluif aan hebben.

De samenwerking tussen de koren en orkesten van het Delftse Stanislascollege en het Sint-Barbaracollege (meer dan 220 musici op het podium!) leidde tot werkelijk grote kwaliteit. Zowel in Delft als in Gent reageerde de bomvolle kerk enthousiast en dankbaar op het buitengewone resultaat van deze muzikale samenwerking.

Concerten Gent en Delft

Concerten Gent en Delft

De aanwezigheid in Gent van de componist Dirk Brossé en de librettist Elie Saegeman vormde een extra uitdaging; ook zij waren na het concert bijzonder lovend over de schitterende muzikale prestatie. Proficiat aan alle deelnemers, en in het bijzonder aan dirigent Herman Steenbrugge en koorleider Hedwig Vandaele.

Concerten Gent en Delft

Na afloop van het concert werden traditioneel de afscheidnemende retorici door hun dirigent bedankt voor hun jarenlange inzet. Een heel bijzondere waardering was er ook voor één van de vier solisten: Charles Dekeyser, oud-leerling en veelbelovend zangtalent. Het is een mooi toeval dat Charles in onze Sint-Barbarakerk indertijd bij de plechtigheid van zijn Eerste Communie een lied solo mocht zingen…

Concerten Gent en Delft

Concerten Gent en Delft

Bekijk alle foto's:

(Bron foto's: Stanislascollege)