Oost-Vlaams schaakkampioenschap

schakenOp zaterdag 16 januari trokken we met drie ploegen naar Kemzeke voor het schoolschaakkampioenschap van Oost-Vlaanderen.

De sfeer was er zeker want gelijktijdig met het schoolschaakkampioenschap voor het middelbaar onderwijs werd ook dat voor het lager onderwijs gehouden. Voor de eerste categorie waren er 24 ploegen ingeschreven, voor de tweede 44 ploegen, dus samen 68 ploegen of minstens 272 leerlingen en hun begeleiders en sympathisanten.

Voor onze school traden uiteindelijk drie gemotiveerde ploegen aan, bestaande uit zowel ervaren en iets oudere leerlingen als jongere leerlingen, met ervaring of met minder ervaring. Hoopvol is dat negen leerlingen uit het eerste of tweede jaar komen, wat zeker belooft voor de toekomst.

De tegenstand was groot maar de inzet van onze leerlingen was er niet minder om en het resultaat mag best gezien worden.

Ploeg 1 (Thomas Moerman, Thomas De Cuyper en Ciaran De Smet) moest jammer genoeg met drie aan de slag maar niettegenstaande deze handicap eindigde deze ploeg met 15 punten op de negende plaats. Thomas Moerman kreeg als één van de twee beste spelers op het eerste bord een eervolle vermelding. Hij won al zijn partijen: 7 uit 7!schaken

Ploeg 2 (Tibe Debunne, Alexander Traest, Arthur Neirynck en Alice Francken) bestond volledig uit leerlingen uit het eerste jaar en heeft een mooie prestatie neergezet. Deze ploeg behaalde eveneens 15 punten en eindigde op de achtste plaats.

Ploeg 3 (Michel Jolie, Ruben Burssens, Raphaël Vanbelleghem en Alexander Lanine) was de ploeg met de minste ervaring maar heeft zich hierdoor niet laten afschrikken. Met 12 punten eindigde de derde ploeg op de negentiende plaats, dus nog bij het peloton.

Het was een mooie dag waar alle deelnemers van genoten hebben, ongeacht het resultaat dat zij hebben behaald. Aan het enthousiasme waarmee de spelers naar het bord snelden wanneer de start van de volgende ronde werd aangekondigd was duidelijk dat het een dag vol schaakgenot in een vriendschappelijke sfeer was en daar is het toch om te doen.

Voor het college was het ook een mooie dag met voor het eerst sedert jaren een deelname van drie ploegen in de competitie voor middelbare scholen en de Oost-Vlaamse titel voor de eerste ploeg van de basisschool.

De volledige uitslag is te raadplegen op www.schakenopschool.be

Hopelijk heeft de schaakmicrobe toegeslagen (hoewel dit voor velen al het geval was) en zullen we met minstens even veel ploegen kunnen aantreden op het Vlaams schoolschaakkampioenschap op zaterdag 5 maart 2016. Nadere informatie volgt binnenkort.

.

 

 

Philip Traest