Missieproject: licht voor de wereld

Dit schooljaar gaat de traditionele Missieactie opnieuw ten voordele van ‘ Licht voor de wereld ‘.

De opbrengst van de schoolveldloop op woensdag 22 oktober en eventueel andere klasacties op een latere ogenblik, gaat integraal naar het project.

licht voor de wereld

Slechts 2% van de kinderen met een handicap heeft in de armste landen toegang tot onderwijs. Licht voor de wereld ondersteunt opleidingsprogramma’s voor blinde en slechtziende kinderen en volwassenen.
Dit omvat zowel gespecialiseerde scholen als programma’s ter promotie van inclusief onderwijs. Blinde kinderen krijgen een aantal jaren een speciale opleiding onder andere in braille. Hierna worden ze geïntegreerd in gewone scholen en volgen samen met ziende leerlingen de lessen. Zowel voor deze leerlingen als slechtziende kinderen en hun leerkrachten en ouders is er speciale begeleiding en opvolging voorzien. Lessen in oriëntatie en mobiliteit maken deel uit van deze programma’s zodat de personen met een visuele handicap een zelfstandig leven kunnen leiden en een volwaardige plaats krijgen binnen de gemeenschap
.

Met het scholenproject ’Zicht op Afrika’ wil LICHT VOOR DE WERELD, samen met haar jongerenambassadeurs, leerlingen bewust maken van de levenssituatie van personen met een visuele handicap in Afrika.

LICHT VOOR DE WERELD selecteerde vorig jaar zes ambassadeurs die een week op inleefreis gingen naar Tanzania. Matthieu Meeus (6GRWI8) en Machteld Vanden Berghe (6ECMT) vormden de delegatie van onze school. Ze bezochten een school waar blinde en slechtziende leerlingen geïntegreerd zijn. Daar staken ze ook de handen uit de mouwen: schilderden de refter en leerden de kinderen met een visuele handicap spelletjes zoals Chinees voetbal met een rinkelbal.

Het tweede deel van de reis bestond uit een bezoek aan het ziekenhuis CCBRT. De ontmoeting met een blinde grootmoeder die na haar cataractoperatie opnieuw kon zien, was een ervaring die veel indruk maakte.
De jongerenambassadeurs zullen op hun school over deze ervaringen getuigen en verschillende acties op touw zetten om fondsen in te zamelen voor de bezochte projecten.

“Het was zo mooi om te zien hoe Bibi, een Tanzaniaanse grootmoeder,  is veranderd na de operatie.Voor de operatie was ze hard en gesloten en na de operatie zacht en open. Een heel mooie transformatie. Dit zal ik heel mijn leven meedragen.”
 

Meer info vindt u op de website van ‘ Licht voor de wereld ‘ of u kunt ook e-mailen naar info@lightfortheworld.be

 

Reportage van AVS met Machteld en Matthieu:

Deel 1

https://www.youtube.com/watch?v=TDAA1QMJp9w


Deel 2
https://www.youtube.com/watch?v=NNzbRUvd8V0

 

Krantenartikel in Kerk en Leven:
Vlaamse jongeren helpen blinde en slechtziende kinderen in Tanzania

http://www.blindnote.be/upload/blindnote/documents/kerk%20en%20leven%20jongerenambassadeurs.pdf

Enkele hele mooie foto's vind je hier:

Matthieu_Machteld IMG_5977 Bibi _DSC0725 _DSC0470