Let's play Europe

JEEP (Jesuit European Educational Project) –
Let’s Play Europe

Samen met het Milanese jezuïetencollege Leone XIII, sinds jaren een vaste partnerschool voor onze internationale projecten, besloten we in mei 2004 een multilateraal project op te zetten waaraan ook colleges uit Oost-Europa konden deelnemen.
Er zijn nu acht landen betrokken bij het JEEP:

België: Sint-Barbaracollege (Gent)
Duitsland: Aloisiuskolleg (Bad Godesberg - Bonn),
Frankrijk: Collège Provence (Marseille)
Hongarije : Fenyi Gyula Jezsuita Gimnazium (Miskolc)
Italië: Leone XIII (Milaan)
Litouwen:  Jesuit Gymnasium (Kaunas en Vilnius)
Polen: Gimnazjum i Liceum Jezuitow (Gdynia)
Spanje: Sant Ignasi-Sarrià (Barcelona)

Van elke school nemen 7 leerlingen uit het 5de of 6de jaar deel. Concreet gaat het over een simulatieoefening van het Europees Parlement, waarbij elke leerling van elk land zich vooraf verdiept in een actueel thema of probleem waarover ook het echte Europees Parlement zich moet buigen. jeepTijdens een vijfdaagse samenkomst debatteren de jongelui in commissies over de verschillende onderwerpen en proberen ze een consensus te bereiken in de vorm van een resolutie. Over deze resoluties wordt tijdens de slotdag in een plenaire zitting gedebatteerd.  De voertaal is het Engels.

Het project is heel interessant omdat leerlingen op die manier, over de grenzen van hun nationale achtergrond en cultuur heen, een gemeenschappelijke visie proberen te bereiken. Een mooiere oefening in democratische besluitvorming is nauwelijks denkbaar.

De eerste JEEP sessie vond plaats in Gent in april 2005. In de daaropvolgende jaren werd JEEP georganiseerd in Milaan (2006), Vilnius en Kaunas (2007), Marseille (2008), Gdynia (2009) , Bonn (2010), alweer Gent (2011) en Barcelona (2012).

DSCN2676
DSCN1968