Kus op de kouter terug

Twee leerlingen van het Sint-Barbaracollege in Gent brachten op eigen initiatief het gedicht van Lut de Block terug. Het was al een tijdje dat het gedicht - dat deel uitmaakt van de Poëzieroute -  verwijderd was. In 2000 werd het aangebracht op een plexiplaat die bevestigd was op een bronzen drager. De tijd had intussen duidelijk zijn sporen nagelaten. In opdracht van de stad Gent kreeg vormgever Injas Devoldere de opdracht een nieuwe, duurzame drager te creëren.

De verwijdering van het gedicht over het Jiddisch meisje met de titel Zoals een blad dat valt, liet menig passant niet onberoerd. Geregeld kreeg het Poëziecentrum de vraag wanneer het terug zou zijn. Zeker bij jongeren raakt het gedicht een gevoelige snaar.

Leerkracht Annick Lachaert van het Sint-Barbaracollege besprak het gedicht elk jaar in de les Nederlands. Toen het er nog stond, werd ook altijd bezoekje gebracht aan het gedicht. Leerlingen Karel Haerens en Karel Lauwers, diep onder de indruk van het gedicht, besloten de stad en hun leerkracht Nederlands, het gedicht terug te schenken. Leerkracht Lachaert: ‘Ze vergrootten het gedicht, werkten met sjablonen, sneden elke letter afzonderlijk uit en gebruikten speciale graffitiverf. Het kostte hun uiteindelijk ruim zeven uren om de tekst uit te snijden.’ De jonge poëzieliefhebbers brachten de tekst aan tijdens de nacht voor de proclamatie in juni.

Lut de Block is vereerd door de actie van de jongeren. Het gedicht van de leerlingen is nog te zien tot half september op de Kouter, aan de kant van de Zonnestraat. Intussen is de nieuwe duurzame drager af die vormgever Injas Devoldere creëerde in nauw overleg met Lut de Block. De onthulling vindt plaats op vrijdag 14 september om 12.30 u. Iedereen welkom.

The requested image size is not available for this photo on Flickr (uploaded when this size was not offered yet). Try another size or re-upload this photo on Flickr.

bron:  www.poeziecentrum.be, 04/09/2012