Internen Tweede Graad maken kunst

Internen Tweede Graad maken kunst – Franky Van Driessche – 15/05/2012

In Gent loopt nog tot en met 16 september het kunstproject ‘ Track ‘. Op diverse locaties in de stad stellen hedendaagse kunstenaars werk tentoon in de openbare en semiopenbare ruimte. Onder andere in het Citadelpark, aan de Blandijnberg en Dampoort geven deze mensen hun kijk op de historische stad, zijn inwoners en de hedendaagse condition humaine. Zowel in de brochure als op de website van de expositie heeft men het echter slechts over 44 kunstenaars, terwijl een belangrijk werk schromelijk over het hoofd werd gezien. Het betreft de prachtige installatie ‘ Growing Up ‘ van het jonge collectief Boarding School 3/4.

Dit werk is te bezichtigen op de bovenste verdieping van het Sint-Barbaracollege en het biedt de bezoeker een scherpe en pseudodocumentaire blik in het hoofd van hedendaagse jongeren. Het confronteert met het dagelijkse gevecht in het hoofd van puberende jongens. De chaos in het denken, de zoektocht naar structuur en de hartverscheurende schreeuw om aandacht zitten in elk detail. Dat blijkt zowel uit de doordachte plaatsing van de verschillende objecten in de ruimte, de donkere sfeer die wordt opgeroepen door de gordijnen gesloten te houden, als uit de schijnbaar willekeurige aanwezigheid van bepaalde voorwerpen.

Zo verwijst de kleine globe op de studeertafel duidelijk naar de zoektocht van de jongere naar zijn plaats in de wereld. 2012-05-15_15_09_11DSC00020Het minuscule bolletje is ongetwijfeld een metafoor voor de enorme grootheid van de wereld, maar laat door zijn beperkte afmetingen ook zien dat ze denken die aan te kunnen. Het geloof in hun eigen mogelijkheden en de drang om het leven in te stappen is een thema dat ook terugkomt in de schijnbaar nonchalant achtergelaten stapschoenen. Die wachten op het avontuur dat moet komen, op verkenning, op ontmoeting met anderen.

Daarnaast heeft het werk een ecologische boodschap. De ontwerpers gaan duidelijk voor duurzaamheid. Die laten ze zien door in hun werk bepaalde materialen te recycleren. Gedragen kleding, ( al dan niet ) gebruikte cursusbladen en plastic bekertjes krijgen hier een nieuwe bestemming. Een boodschap die benadrukt wordt in het detail. 2012-05-15_15_09_04DSC00019Op een van de papieren is immers een deel van het menselijke brein te zien, een duidelijke oproep om op een verstandige manier met ons milieu om te gaan.

Tenslotte is deze installatie een aanklacht tegen ons ongebreidelde consumptiegedrag. Door een colablikje te confronteren met glazen flessen water drukken de kunstenaars hun verlangen uit om terug te keren naar de basis van ons bestaan. Om commerciële redenen ontwikkelde producten worden vervangen door iets dat ons door de natuur gegeven werd. We moeten duidelijk terug naar de basis, terug naar Moeder Aarde en wat zij ons te bieden heeft.

2012-05-15_15_09_18DSC00021Het is fantastisch te zien dat jongeren vandaag op zo’n enthousiaste en doordachte manier in het leven staan. Het engagement dat van dit werk uitgaat doet ons beseffen dat deze gasten een grote toekomst wacht. Daarom moeten wij ze blijven uitdagen, hen vragen de horizon nog verder te verruimen, andere wegen in te slaan. Doe open die gordijnen, laat de wind waaien in jullie hoofden. Eens de chaos opgeruimd is volgt ongetwijfeld een klare kijk op de wereld. Die hoeft niet minder geëngageerd te zijn en mag met evenveel enthousiasme aangepakt worden. Ga er voor.