Internen tweede graad kijken naar Alex Agnew

Internen Tweede Graad naar Alex Agnew  – Franky Van Driessche – 02/05/2012

Een zaak onderscheidt de man van alle andere zoogdieren: zijn gevoel voor humor. In zijn meest viriele vorm wordt die in Vlaanderen gebracht door überman Alex Agnew. Met de show ‘ Interesting Times ‘ stond hij op twee mei in Capitole Gent.

Schreeuwlelijke zaal trouwens. Bovendien niet berekend op een publiek van volwassenen. De fauteuils staan er te dicht bij elkaar en je zakt er in weg als waren het cupcakes. Ideaal voor het suikergehalte van de doorsnee musical, maar Agnew vraagt een rauwere omgeving. Die probeerde men op te roepen door Diablo Boulevard, de hobbygroep van de meester, door de boxen te jagen. 2012-05-10_20_41_33Agnew Dat bleek echter een zinloze onderneming in deze tempel van de wansmaak. Tot het licht dimde en plots ‘ For those about to rock, we salute you ‘ van AC/DC de zaal in knalde. De comedian zelf verscheen op de scène en weg was de burgerlijke stijfheid.

Agnew is pure rock-’n-roll. Vanaf seconde een krijg je een spervuur van spitse opmerkingen en spitante uitspraken. Waar hij vroeger nog vaak verviel in een spel van geluidjes en andere vocale truckjes, krijg je nu een samenhangend verhaal. Hij doorspekt dat dan wel met krachttermen en schuttingtaal, maar er is nu ook inhoud. Er wordt nog steeds gelachen met minderheden en ook seks blijft een vast thema, toch is Agnew veel kritischer geworden. Ook voor zichzelf. Eerst dweept hij nog met zijn succes – vijf keer het Antwerpse Sportpaleis uitverkocht – maar al snel blijkt dat hij die prestatie perfect weet te relativeren. Al blijft Antwerpen natuurlijk ’t Stad en de rest parking.

Naast zichzelf spaart hij ook niets of niemand anders. Na een reeks grappen over Joden en migranten houdt hij de zaal plots een spiegel voor, waardoor je zeer ongemakkelijk met je eigen kuddedenken wordt geconfronteerd. Agnew schopt de zaal hier heel even een geweten. Dat mag ook, en gezien zijn status is hij dat bijna verplicht. Helaas verliest hij zich dan in een te lang uitgesponnen monoloog over de Palestijnse kwestie. Je zou bijna denken dat de metalhead zowaar linkse sympathieën heeft gekregen, maar niets is minder waar. Agnew spaart links noch rechts. Hij schopt gewoon graag keet, zonder in platitudes te vervallen weliswaar.

Na de show komt hij even terug. De man is na ‘ More human than human ‘ papa geworden, en dat gevoel wil hij nog even met zijn publiek delen. Weer zet hij zichzelf, en nu ook zijn gezin, flink te kakken. Maar in al die vuilbekkerij voel je zowaar een enorme tederheid. De grootste muil van Vlaanderen blijkt zowaar een toegewijd familieman geworden. We leven in interessante tijden.