Inleefreis Tanzania met Licht voor de wereld

 

Machteld Vanden Berghe en Matthieu Meeus, leerlingen uit het vijfde jaar, beleefden  met vier andere leerlingen uit twee andere Jezuïetencolleges ( Aalst en Turnhout ) en hun begeleidende leerkracht, ginds onvergetelijke dagen.

Naast aids, malaria en andere ziekten, is blindheid een grote kwaal in Afrika. Contrasten, de kloof tussen armoede en rijkdom, stof, zon, rode aarde, weelderige natuur, vreugde, het schilderen van een refter in Kilosa ( Morogoro) , aandacht voor elkaar, spelen met ziende, blinde en slechtziende kinderen, met albinokinderen, het CCBRT-ziekenhuis in Dar es Salaam, de inzet van elkeen .... zoveel positieve ervaringen die bijblijven, naast alle ellende die we óók zagen ... . Een cultuurshock ? Ja en neen ... eerder een ‘ omgekeerde cultuurshock  bij het thuiskomen ‘ zoals Machteld het verwoordde.

IMG_0534Een huisbezoek bij blinden thuis, het verhaal van de kleine Saïdi, de grote vreugde van ‘ Bibi ‘ die door haar oogoperatie, na zovele jaren opnieuw het daglicht kon zien, haar kleinkinderen leren kennen ... wat een stralende glimlach op het gelaat van deze oude vrouw ! De contacten met het onderwijzend personeel, met hulpverleners, met de kinderen waren openhartig !

Het traditionele ‘ missieproject ‘ tijdens de oktobermaand op het college  was dus niet zomaar een project : elke bijdrage van de gesponsorde schoolveldloop, van de kaarsenverkoop, wordt goed besteed en opent – ook letterlijk – de ogen van kinderen en volwassenen, geeft ‘ licht ‘ en zicht op hun leven en op hun toekomst.

Machteld en Matthieu zijn nu, samen met de andere leerlingen die deze Tanzaniaanse sensibiliseringsreis beleefden,  jonge ‘ ambassadeurs ‘ om het werk van de organisatie ‘ Licht voor de wereld ‘ verder kenbaar te maken en om te getuigen door hun enthousiaste ‘ inleefervaringen ‘ dat met weinig middelen, blinden in Afrika kunnen geholpen en gered worden. Onze leerlingen, hun ouders, familie en vrienden, kennissen sensibiliseren om de strijd tegen blindheid verder concreet gestalte te geven ... .

Mensen de ogen openen  voor noden dichtbij en veraf, bewerkers van verandering worden en zijn, ‘ agents of change ‘  is een permanente opdracht en uitdaging die ook deel uitmaakt van ons Opvoedingsproject.

 IMG_0450 IMG_0443 IMG_0686

IMG_0684 IMG_0502 IMG_0491