Den Haag-Amsterdam : driedaagse met 5 GRIWI6/LAWI6/LAWE

Na een zonder meer amusante busrit die ons van Gent naar Den Haag bracht, gingen we  onmiddellijk van start met een educatief deel van onze 3-daagse. We bezochten ‘Escher in Het Paleis’, het museum dat het wereldberoemde en fantasievolle oeuvre van de geniale kunstenaar M.C. Escher toont.DSCF3525Escher is vooral bekend voor zijn kunstwerken waarin hij speelt met wiskundige principes. Gerenommeerde werken zijn de ‘onmogelijke’ voorstellingen zoals “Dag en Nacht” en “Möbiusband” maar ook “Klimmen en Dalen”, waarin rijen mensen in een oneindige lus trappen op- en aflopen. In het museum is er ook hele verdieping gewijd aan optische illusies waaraan de bezoeker zelf kan meedoen.

In de namiddag werd het Vredespaleis bezocht. Het Vredespaleis is de zetel van het Permanent Hof van Arbitrage en van het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties.  Het neo-renaissancistische gebouw was impressionant, met de zaal van het Internationaal Gerechtshof als kroonstuk. Het gebouw is niet alleen de thuis van het Internationaal Gerechtshof maar het is ook een heus museum, met ongelofelijk veel beeldhouwwerken en schilderijen.

We begonnen onze 2e dag in Amsterdam met een interessante zoektocht in de Jordaan - een wijk in het centrum van Amsterdam - georganiseerd door dhr. Steenssens. Na de lunch werd het Anne Frankhuis vereerd met een bezoek. In het museum, dat gevestigd is aan de Prinsengracht was op het moment van ons bezoek ongelofelijk veel volk aanwezig zodat de totale impressie verloren ging in het gedrang van de mensenmassa in het museum. Indrukwekkend echter, was de grote boekenkast waarmee men zich toegang verschafte tot het Achterhuis.

’s Avonds woonden we het bijzonder geestige toneelstuk “3x Leven” van de Nederlandse toneelgroep “Suburbia” bij. Na al deze leerzame excursies werd een verzetje met een iets minder educatief gehalte georganiseerd. DSCF3576Onder het alziende oog van mevr. Boussemaere en mevr. Danneels werd besloten een stapje in Den Haag te zetten: een Karaoke-bar zorgde voor bijzonder veel animo.

Na een relatief korte nacht zat iedereen met kleine oogjes in de bus voor de laatste rit naar Amsterdam. Het laatste culturele wapenfeit van deze excursie werd een bezoek aan het Rijksmuseum. Topstukken die we mochten aanschouwen zijn “De Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn en “Het melkmeisje” van Johannes Vermeer. Na de laatste lunch op Hollandse bodem reden we terug naar het druilerige België met een schat aan nieuwe schitterende ervaringen en herinneringen.

Graag zou ik bij deze nog mevr. Boussemaere en mevr. Danneels willen bedanken voor de ongelofelijke reis die we met hen beleefd hebben.

Ewoud Ketele (5 LAWI6)

 

Flickr photos from the album 2011-2012 Den haag by Sint-Barbaracollege

DSCF3525DSCF3532DSCF3535DSCF3539DSCF3541DSCF3549DSCF3554DSCF3576DSCF3582DSCF3608