Anima Perla Musica doet opera, zoekt nog mensen

Anima Perla Musica, het koor en orkest van het Sint-Barbaracollege, vliegt er dit jaar stevig in: op 22 oktober in de Opera van Antwerpen, en op 26 oktober 2011 in de Opera van Gent.


Anima Perla Musica


Sinds vorig seizoen gaat de Opera langs verschillende scholen met het programma voor het komend jaar, om te zien of die scholen er misschien wat mee kunnen. Het Sint-Pietersinstituut in Gent doet mooie dingen met Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (Kurt Weill), de eerste opera van het seizoen 2011-2012... en wij doen dus de tweede opera, Tsjaikovski's Tsjarodejka


We kregen de partituur en de pianoreductie, en gingen ermee aan de slag. Omdat we nu eenmaal geen volledig symfonisch orkest hebben (en omdat eind oktober wel erg kort dag is!), wordt het een ingekorte en licht aangepaste versie. 


Anima Perla MusicaHerman Steenbrugge, muzikale roerganger van Anima Perla Musica: "De centrale thema’s uit Tsjarodejka blijven centraal: verleiding, een tovenares, ruzie in het huishouden van de vorst en een volk dat roept om betere tijden. We nemen een een stuk van de ouverture over, een duo van vrouwenstemmen en een arioso, we houden de basispersonages, maar geven het verhaal een andere afloop. Er zijn bij ons minder doden, en de jeugd haalt het op de bitterheid en wanhoop van het verleden. De muziek halen we voor een groot stuk bij Tsjaikovski, maar we verwerken die in een collage met stukjes van musicals en twee barokopera's van Purcell."


De optredens in Gent en Antwerpen zijn gratis: het zal een zaak zijn van tijdig reserveren! 


Meer informatie op de website van de Vlaamse Opera.


Delft - Gent


Omdat men aan sommige dingen niet vroeg genoeg kan beginnen: voor volgend schooljaar staat opnieuw een groot project met het Stanislascollege van Delft in de steigers. De voorbije jaren deden we samen onder meer het Te Deum van Bizet, Dido and Aeneas van Purcell, Cantata Ecologica van Hoogenberk, het Te Deum van Charpentier, en The Mass for Peace van Karl Jenkins. 


Anima Perla Musica


Vorig schooljaar voerden we het oratorium Juanelo van Dirk Brossé uit in Delft en in Gent. Juanelo, over Keizer Karel, was helemaal gebonden aan Gent: het is maar eerlijk dat we nu een werk doen dat helemaal aan Delft gebonden is. De schijnwerper zal dan ook op Delftenaar Hugo Grotius staan -- de man van onder meer het Mare Liberum-principe. 


Iedereen welkom!


Anima Perla Musica is al volop aan repetities bezig, maar alle muzikanten en koorleden zijn nog van harte welkom. Loop even langs in de muzenzaal dinsdag- of donderdagmiddag, of klamp iemand aan waarvan je weet dat hij of zij in het koor zit.


Je doet het wel best in de loop van september: van vrijdag 30 september tot en met zondag 2 oktober trekt het hele koor en orkest er namelijk al op uit, voor een weekend aan zee!


Anima Perla Musica


Dat "iedereen" in "iedereen welkom" mag je trouwens heel erg letterlijk nemen. In een koor waar enkel scholieren in zitten, kan het moeilijk zijn om voor continuïteit te zorgen. Zijn er examens, is het heel erg druk, dan valt er wel eens iemand links en rechts uit. 


Daarom verwelkomen we ook van ganser harte ouders. Meer nog: ouders (met zangervaring) zijn heel erg hard nodig.


Uiteraard niet om elke repetitie mee te doen: volwassenen met ervaring zouden niet echt veel repetities nodig hebben, en als die er zijn, kan het na school, of in het weekend. Wel om de leerlingen -- vooral in grotere projecten dan -- te ondersteunen, en om een meer vaste, permanente kern van sterkhouders te hebben.  


Stuur een mailtje, en we nemen snel contact op!De foto's hierboven zijn van de koor- en orkestrepetitie op 15 september 2011. Bekijk alle foto's: