90 leerlingen van Sint-Barbaracollege maken eigen opera

In samenwerking met de Vlaamse Opera brengen 90 jongeren van het Sint-Barbaracollege uit Gent hun eigen versie van Tsjarodejka, een opera van Tsjaikovksi. Ze zullen zelf musiceren en zingen en tonen het eindresultaat van het project in de opera’s van Antwerpen en Gent.

Eind deze maand gaat bij de Vlaamse Opera de opera Tsjarodejka in première, een meesterwerk van Pjotr I. Tsjaikovski. Naar aanleiding hiervan ging het Sint-Barbaracollege aan de slag met het materiaal van Tsjaikovski.

In Tsjarodejka maken we kennis met Natasja, de zogenaamde Tovenares die alle mannen moeiteloos kan verleiden. Haar café is een verzamelplaats voor jonge idealisten die gebukt gaan onder het regime van Vorst Nikita. Als hij de herberg wil sluiten wordt hij echter verliefd op haar. Uit wraak wil Nikita’s zoon Prins Joerie Natasja vermoorden, maar ook hij valt voor haar charmes en dit keer is de liefde wederzijds. Vader en zoon komen tegenover mekaar te staan, zowel in de politiek als in de liefde. Voor Joerie en Natasja zit er niets anders op dan te vluchten, maar de wraakzucht en machtswellust van de oudere generatie zal hen inhalen. Het eindspel tussen de generatie van de toekomst en die van het verleden wordt ingezet.

De leerlingen, tussen 12 en 18 jaar, hebben het verhaal licht aangepast en herschreven tot een clash tussen generaties. De muziek van Tsjaikovksi hebben ze vermengd met songs van Leonard Bernstein en aria’s van Henry Purcell. Omwille van de korte repetitietijd werd het Russisch vertaald naar het Engels. Hun opera kreeg als titel Tsja Tsja en ze zullen hun versie brengen in een semi-concertante versie.

De voorstellingen gaan door op zaterdag 22 oktober om 11 uur tijdens de Tsjaikovskidag in Antwerpen en op woensdag 26 oktober om 13 uur in de opera van Gent. Beide voorstellingen zijn gratis, mits reservatie.

Het Sint-Barbaracollege staat bekend als muzikale school en heeft haar eigen schoolkoor -en orkest Anima Perla Musica onder leiding van Herman Steenbrugge. Deze muzikale traditie was overigens de broedplaats voor Philippe Herreweghe en diens Collegium Vocale.

Tsja Tsja kadert in Opera Explorer, de jongerenwerking van de Vlaamse Opera die kinderen en jongeren actief wil betrekken bij opera.

Alle info en reservatie: www.vlaamseopera.be of 070/22.02.02

Bron: persbericht Vlaamse Opera