9 leerlingen stapten in de voetsporen van Ignatius

Camino_Ignatiano__0731Op zaterdag 6 april vertrokken 9 leerlingen van het vierde jaar naar Noord-Spanje om er een week te pelgrimeren in de voetstappen van Ignatius. Mevr. Cauwels en mevr. Lybaert begeleidden hen en samen volgden ze een route die door de Spaanse jezuïeten werd uitgetekend, naar het voorbeeld van de tocht die Ignatius na zijn bekering in Loyola moet gemaakt hebben.


Roselien, leerlinge van het vierde jaar, bezorgde ons volgend verslagje:

Ik ben superblij dat ik deel mocht nemen aan deze staptocht in het spoor van Ignatius van Loyola.
Het was tot hier toe voor mij de tofste ervaring uit mijn nog jonge leven! Deze zal in mijn geheugen gegrift blijven voor altijd.
Ik was sowieso al super enthousiast om eraan te beginnen, maar de week heeft mijn verwachtingen zeker duizendmaal overtroffen. De tocht bracht me heel wat bij over de anderen, maar vooral ook over mezelf. Aangezien de deelnemers niet allemaal uit dezelfde klas kwamen, moesten we elkaar in het begin nog wat leren kennen, maar daarna zijn we een hele hechte groep geworden, getuige hiervan is het voortdurend SMS-verkeer tussen de stappers dat na de thuiskomst ontstaan is.
Het hoogtepunt van de week voor mij blijft de aankomst op de heuvel vlak voor de stad Manresa, die het eindpunt vormde van onze Camino Ignaciano.
Opluchting en tevredenheid, omdat we – een stuk van – de lange en vermoeiende tocht die Ignatius ook maakte samen als groep tot een goed einde hadden gebracht, was ons deel. Want mocht één iemand noodgedwongen moeten afhaken hebben, dan zou onze aankomst toch wat in mineur geweest zijn. Maar iedereen heeft hard op zijn tanden gebeten, soms wel eens tot knarsens toe, en is blijven doorgaan tot het einde! Alleen dat al is een grote proficiat waard. De mooie momenten die ik beleefde zijn te talrijk om op te noemen. Wat ik wel wil aanstippen is het feit dat, wanneer iemand van de groep het lastig kreeg, vaak door fysieke kwaaltjes of uitputting, maar soms ook mentaal, ik telkens smolt van binnen door het zien met welke liefde iedereen van de groep die persoon omarmde, als hulp en motivatie om toch maar niet op te geven. Dit deed echt deugd, want het is zeker niet meer hetgeen je vandaag de dag vaak ziet gebeuren tussen mensen.
Deze trektocht was de prachtigste, meest unieke, ja ik kom superlatieven te kort, belevenis die ik waarschijnlijk ooit zal meemaken!
Ik wil de groep, en natuurlijk ook onze onovertroffen begeleiders mevr. Cauwels en Lybaert, te bedanken om elkaar zo’n keicoole week vol onvergetelijke ervaringen te bezorgen.

Camino_Ignatiano__0104 Camino_Ignatiano__0111 Camino_Ignatiano__0154 Camino_Ignatiano__0181 Camino_Ignatiano__0215 Camino_Ignatiano__0279